Hostellerde çalışmak daha çok seyahat edebilmek adına uzun süreli kalacak yer arayan ve öncesinde de gönüllü olarak birkaç gün çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki eğer aklınızda sürekli olarak seyahat etmek varsa tam size göre bir iş. Aslında bu yazıyı yazmamın sebebi de aklımda bir gün kendi hostelimi açma projesi olması. Hatta bir ara Kamboçya’da neredeyse açıyorduk ama son anda planlar suya düştü. Olsun yine de umudumu yitirmiyorum, belki bir gün bu yazıyı okuyan sizleri de hostelimde misafir ederim kim bilir :)

Hostellerde Çalışmak Nasıl Oluyor?

Hostellerde çalışmak bizim toplumumuz için çok da alışılmış bir durum değil ancak değişen seyahat alışkanlıklarıyla birlikte artık ucuza seyahat etmek, seyahat ederken para kazanmak veya çalışma karşılığı o yerde ücretsiz konaklama konularında insanların daha açık ve istekli bir hale geldiğini görüyorum. Genellikle konaklama karşılığı ücretsiz birkaç saatlik çalışma yöntemini çok sık kullandığımdan birçok kişi “e para almıyorsan neden çalışıyorsun ki?” şeklinde mesajlar iletiyor. Konaklamayı ücretsiz yaptığımı söylüyorum ancak pek tatmin edici gelmiyor sanırım. Peki, hostellerde ücretli olarak çalışmak nasıl oluyor, iyisiyle kötüsüyle bir bunlara bakalım.

Bu arada yazıya başlamadan önce belirtmem gereken bir nokta da ücretsiz konaklama konusunda Artiway hesabımın ilk meyvesini verdiğini gururla söyleyebilirim. 2 aydır seyahat ediyor ve konaklamalarımı Artiway üzerinden yaparak nakit para geri dönüşü sağlıyordum. Ve sonunda hesabımda biriken para ile 3 günlük bir hosteli bedavaya getirmiş oldum. Özellikle puan değil de direk olarak nakit para geri dönüşü veriyor olmasından dolayı çıktığından beri kullanıyorum ve yine tavsiye ediyorum. Aşağıdan referansımla üye olabilir ve 10TL bonusa da konabilirsiniz.

bonusway

Hostellerde Çalışmak İçin En İyi Nedenler

Benim düşünceme göre insanlar çok sosyal varlıklardır ve yeterince sosyal olmayanlar/olamayanlar çevresel faktörlerin etkisinde kalarak bunu yapamıyorlar. İletişim kurmak bizim doğamızda var ve iletişim her daim insanın ruhunu besler. Vizyonunu genişletmesinde yardımcı olur ve çevre edinmemizi sağlar. Hosteller bu iletişimi sağlamak, asosyal olmak istemeyenlerin de bunu kırabilmelerini sağlamak için en güzel ortamlardan biri. Peki başka?

  • İnsanlarla tanışmak: Evet ana tema tabii ki bu ama biraz daha net anlatacak olursak dünyanın her yerinden insanlarla tanışmak diyebiliriz. Bir gün yola çıktığında dünyanın birçok yerinde arkadaşının olmasından daha güzel ne olabilir ki?
  • Kültürel Gelişim: Farklı bir ülkede çalışırsanız o ülkenin günlük yaşamına ve hayatına ayak uydurup kültürel farklılıkların ne kadar güzel şeyler olduğunun farkına varırsınız.
  • Para: Eğer işveren ile ilişkileriniz iyi durumdaysa çok kolay bir şekilde hem hayalinizi kurduğunuz ülkede eğlenceli bir iş yaparak para kazanır hem de seyahat tutkunuzu hiç kaybetmemiş olursunuz.
  • Eğlence: Ofiste çalışmak çok eğlenceli olmasa da iyi para kazandırıyor evet. Ama azıcık aşım ağrısız başım demek isterseniz ve beklentiniz bir bilgisayar ekranı yerine insanların yüzleriyse tam sizin işiniz.
  • Hikayeler: Pek tabii ki hostellerin yarı doğru yarı kolpa hikayeleri. Hangisi doğru hangisi yalan düşünmek yerine hepsini dinleyip gülüp geçmek en güzeli. Hoşunuza gidenleri kendi hikayenizmiş gibi başkasına anlatabilirsiniz, genellikle hostellerde hikayeler bu şekilde yayılıyor :)

 

Hostellerde Çalışmak Bazen Kolay Olmayabiliyor

Yukarıda yazdıklarımı okuyunca “ee süper iş, keşke hemen başlayabilsem” diyebilirsiniz ama her işte olduğu gibi bu işin de zorlukları yok değil. Okurken çok kolay gelebilir ama bazen özellikle de çok sabırlı olmayan insanların sabrını taşıracak kadar sıkıntılı durumlar olabiliyor. Tam olarak kararınızı vermeden önce aşağıdakilere de bir göz atmak gerek diye düşünüyorum.

  • Kalacak Yer: Hostel çalışanları çoğunlukla birçok yatağın olduğu odalardan birinde kalıyor ve 2-3 gün kalırsanız çok sıkıntı değil ancak uzun süreli bir yaşam alanı olacağı göz önüne alındığında horlayanlar, içeri bağırarak giren çoğunlukla sarhoş tipler olmazsa olmazlarınız olacaktır. Özellikle çok hafif bir uykunuz varsa kesinlikle tavsiye etmem.
  • Çalışma saatleri: 9-5 Ofis hayatına alışıksanız bundan kurtulmak zor olacak çünkü hostellerde çalışma saatleri genelde olmaz. En abuk saatte bile kalkıp İngilizce bilmeyen Çinli bir teyzeye neden kendisiyle aynı odada 11 kişinin daha yattığını açıklamaya çalışabilirsiniz.
  • Hırsızlık: En çok dikkat etmeniz gerekenlerden biri. Hostellerde hırsızlık o kadar belirsiz bir durum ki bazen yıllarca hiç olmayabilirken bazen haftada birkaç kez olabiliyor. O yüzden eşyalarınızı çok iyi saklamanız gerekiyor.
  • Hijyen: Hostellerde banyo ve tuvaletler ortak olduğundan kimin ayağında mantar vb. hastalıklar olabileceğini bilemiyorsunuz o yüzden orada çalışın ya da çalışmayın farketmez, her daim terliklerinizi giyin.
  • Yemek: Hazırladığınız yemekleri çoğunlukla dolaplarda saklayabiliyorsunuz. Üstüne isminizin yazılı olduğu bir kağıt parçası ve poşet çoğunlukla iş görüyor ama gece açlıktan kuduran bir sarhoşu durdurabilecek şeyler değil. Sinirlerinize hâkim olun :)
  • Özel alan: Sevgiliniz olabilir ve özel vakit geçirmek isteyebilirsiniz ama hostel odalarında 10 kişinin önünde bunu yapmayı pek tercih etmeyebilirsiniz. Ya da edebilirsiniz, yargılamıyorum! :)

Hostelde Kısa Süreli Çalışma İşlerini Nasıl Bulabilirim?

Hostellerin çalışanları genellikle sürekli olarak değişir. 5 yıldır orada çalışıyorum diyen biri bulmanız zor çünkü uzun vadede hem yorucu hem sıkıcı bir işe dönüşebiliyor. Ancak sizin gibi birkaç aylığına çalışmak ve seyahatine destek olmak isteyen kişiler için ideal. Bu tür işleri bulmak çok zor olmasa da en basit kuralları göz ardı eden çok fazla kişi var ve siz bunlardan olmazsanız kolaylıkla bulabilirsiniz. Biraz sağ duyu ve güler yüz ile tüm engellerin ardına geçip ufak tefek pürüzlerin kalacağını unutmayın.

  • İleriyi Düşünün: Eğer bir ülkeye, mesela Tayland’a, gitmeyi planlıyorsanız hangi şehirde uzun süre kalmak istediğinize bir karar verin ve oradaki hoşunuza giden hostelleri listenize ekleyin ve birini arayıp aramadıklarını öğrenmek için mail atarak iletişime geçin.
  • Bağlılık: Tanıştığınızda bu şehirde uzun süre kalacağınıza tüm ekibi ikna edin. Kimse 3 gün kalıp gidecek birine tüm gün boyunca neler yapacağını anlatmak istemez.
  • Sabırlı Olun: Çok kıl müşteriler gelebilir ama yine de siz sinirlerinize hâkim olmayı bilmelisiniz. Yoksa yerinize bakacak birini bulmaları sizi buldukları kadar kolay olur.
  • Sıcakkanlı ve samimi olun: Benim en sevdiğim insan tipleri. Özellikle samimi insanlar hostellerde çok rahat iş yapabiliyor çünkü misafirlerin de saygısını en hızlı kazananlar onlar oluyor. Geride çöpü varsa sırf seni sevdiğinden dolayı sana iş çıkartmamak için toplayıp atarlar (ben öyle yaparım şahsen).
  • Yardım Edin: Biri size söylemeden edin ama. Ortalıkta bir şey varsa kaldırın, yardıma ihtiyaç var gibi görünen her durumda mutlaka yardım edip edemeyeceğini sor.
  • Yeteneklerini Kullan: Elektrik, tesisat, bilgisayar, yoga ve artık yapabileceğin ne varsa hepsini teklif et ama karşılıksız olarak seni kullanmalarına izin verme. Çıkarcı gibi gözükme ama yaptığın iyiliğin karşılığını bir şekilde alman gerektiğini hissettir.

 

Tüm bunları göze alıp çalışmaya başladığınızda yeterince tecrübe sahibi olduğunuzu hissettiğinizde aklınıza çok farklı fikirler girmeye başlayacak. En başta “Ben de bir Hostel açmalıyım!” olacak tabii ki. Hostel sahipleriyle konuştuğunuzda çok büyük bir kısmı işe resepsiyondan başlamış oluyor. Gerçekten de eğer hostel işletmeyi planlıyorsanız da bence geçmişiniz ne kadar başarılı olursa olsun mutlaka 1-2 ay da olsa bu işleri yapmanız gerek diye düşünüyorum. En kötü ihtimalle en az 50-60 hostelde kalmış olmalısınız. Sizin de bir deneyiminiz ve geçmişiniz varsa aşağıdaki yorum kısmına yazıp hepimizi bilgilendirebilirsiniz :)

Son olarak da bu tarz işleri bulabileceğiniz web sitelerine de aşağıda bir göz gezdirebilirsiniz. Umarım size uyan bir şeyler bulabilirsiniz.

https://hosteljobs.net/ (Hosteller için en kapsamlısı bu sanırım)

www.workaway.info (Gönüllü işler için her zaman kullandığım)

https://hubpages.com/misc/Hostel-Jobs (Burada ihtiyacı olanlar mesaj atıyor, size uyana geri dönüş yapabilirsiniz)

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.